Servicebygget sett fra parkeringsplassen. Foto: Roland Halbe
Foto: Roland Halbe

Eldhusøya Turistvegprosjekt

Adkomst til landskapet

Det nye serviceanlegget på Eldhusøya skal verne naturmiljøet og samtidig gi alle brukergrupper adgang til det unike landskapet.


 
Atlanterhavsveien med Storseisundbroa. Servicebygget til høyre. Foto:    Roland Halbe

Atlanterhavsveien med Storseisundbroa. Servicebygget til høyre.

The Atlantic Road with Storseisund Bridge. Service building to the right.

Foto: Roland Halbe
Servicebygget sett fra parkeringsplassen. Foto: Roland Halbe
Foto: Roland Halbe

Servicebygget sett fra parkeringsplassen.

Service building seen from the parking lot.

Landskapet kan skimtes gjennom veggen på servicebygget.  Foto: Roland Halbe

Landskapet kan skimtes gjennom veggen på servicebygget. 

Glimpses of the landscape through the windows of the service building. 

Foto: Roland Halbe
 
Servicebygget. Foto: Roland Halbe

Servicebygget.

The service building.

Foto: Roland Halbe
I kaféen, ved peisen. På bakveggen bilder fra andre Nasjonale turistveger.  Foto:     Roland Halbe

I kaféen, ved peisen. På bakveggen bilder fra andre Nasjonale turistveger. 

The café, with fireplace. On the rear wall are photographs of other National Tourist Route projects.

Foto: Roland Halbe
Arkitektens beskrivelse

Eldhusøya ligger ved et av de mest fremtredende stedene langs den ikoniske norske Atlanterhavskysten. Den lille øya har alltid vært et populært sted for reisende, med sin fantastiske utsikt over havet og nærhet til den berømte Storseisundbroa. I 2007 ble det avholdt en begrenset arkitektkonkurranse for oppgradering av området med en ny utkikksplattform, et lite servicebygg og et større parkeringsområde. 

Prosjektet er utformet og konstruert for å verne det lokale naturmiljøet, samtidig som det gir ubegrenset atkomst for alle typer besøkende, uansett alder eller funksjonsevne. Prosjektet er tenkt som et ”tilbygg” til Atlanterhavsveien, hvor besøkende opplever et skifte fra bilvei til gangvei. Utsiktsplattformen, parkeringsplassen og servicebygget er integrert i én sammenhengende tilgjengelig struktur. Den 700 m lange turstien omfatter 197 stålrammer og 196 åpne komposittrister som beskytter den lokale floraen ved at vind, regn og lys slipper ned gjennom den sklisikre overflaten. De besøkende tilbys en kontinuerlig promenade rundt øya, med panoramautsikt og integrerte sittegrupper for hvile og refleksjon.

Plattformen er konstruert ut fra en radial logikk for å tilpasse seg, men samtidig flyte over, de topografiske forholdene. Gangbanen stiger, synker og bretter seg ved hjelp av varierende radier i både plan og høyde. For å redusere risikoen for korrosjon er rammeverket laget av rustfritt stål, definert i en katalog av deler slik at man unngikk å kutte og sveise konstruksjonsdeler på stedet. Servicebygget inneholder en kafé, toaletter og turistinformasjon, skjult under banen langs en 150 m lang støttemur. Støttemuren var et premiss for utformingen, da fyllmasse fra et tidligere veiprosjekt skulle fjernes både for å kunne gi landskapet tilbake sin opprinnelige vegetasjon, men også for å gi mer rom for parkering. Servicebyggets faseoppdeling og mønster er hentet fra den lokale fiskeindustrien og illuderer en sildestim; et fiskeslag som har preget den lokale industrien i lang tid.

Konseptuelt og konstruksjonsmessig er Eldhusøya basert på elementer fra transport-infrastruktur og deres tilpasning til det naturlige landskapet. Det låner materialer og prefabrikasjonsteknikker fra maritim- og offshoreindustri. Sammen med den eksisterende broen er inngrepet ment å understreke forholdet mellom det naturlige og det menneskeskapte.

English Summary

Eldhusøya National Tourist Routes project, Averøy

Architects: Ghilardi+Hellsten Arkitekter AS

Eldhusøya is a small island on the Atlantic coast of Norway, near the iconic Storseisund Bridge. This new service area is the result of a limited architectural competition in 2007. The project is designed to protect the local natural environment, whilst allowing universal access to the immediate landscape. A 700 metre long stainless steel elevated path circles the island, and includes seating to sit and enjoy the view.

The service building houses a café, toilets and a tourist information, all located under the footpath and behind a 150 metre long retaining wall. The façade pattern is inspired by the local fisheries: a school of herring.

Eldhusøya Turistvegprosjekt
Publisert på nett 13. juni 2016. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2016. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.