Eldmølla

Eldmølla

Eldmølla badstue – studentene prosjekterer og bygger

Eldmølla under bygging.

Eldmølla under bygging.

The Eldmølla sauna under construction.

 
Eldmølla
 
Eldmølla
 
Eldmølla.

Eldmølla.

The “Fire Mill”, a sauna.

 
Eldmølla
 
En bro krysser fjellsprekken over til badstua.

En bro krysser fjellsprekken over til badstua.

A bridge cross the small ravine to the sauna entrance.

Gangveien gjennom mølla.

Gangveien gjennom mølla.

Footpath through the sauna.

 
Eldmølla
 
Eldmølla
Eldmølla
Badstua ligger øverst i bygningen.

Badstua ligger øverst i bygningen.

The sauna is at the top of the structure.

 
Under stigen opp til badstua bruser fjellbekken.

Under stigen opp til badstua bruser fjellbekken.

The mountain stream runs right under the building.

 
Eldmølla
 
Eldmølla
 
Eldmølla
Snitt

Snitt

Section.

Situasjonsplan.

Situasjonsplan.

Site plan.

Eldmølla
Arkitektens beskrivelse

Prosjektet består av en liten badstue med omkledningsrom. Den er en del av bebyggelsen på Leirholstølen i Vang i Valdres, som er en naturlig rasteplass. Bygget har en grunnflate på ca. fem kvadratmeter, og en høyde på ca. fire og en halv meter. Byggets grunnkonsept er hentet fra den lokale bygningstypen “kvernhus”, en liten, tradisjonell bekkekvern som står ved siden av en bekk eller et stryk. Ved hjelp av en renne føres vannet inn i bygget, og får kvernsteinene til å male kornet til mel. 

Den grunnleggende idéen dreier seg om plasseringen av selve badsturommet i toppen av konstruksjonen. Ved å gi den sentrale funksjonen den mest imponerende plasseringen, åpnes grunnflaten mot omgivelsene og skaper et rom som hverken er fullstendig innendørs eller utendørs, men som relaterer seg til vannet som bruser under bygget og den strålende utsikten som kan skimtes gjennom åpningene i det slanke rammeverket som bærer bygningen. Den varme luften stiger opp mot toppen av bygningen, hvor innvendig og utvendig kledning stenger elementene ute for en fullverdig badstuopplevelse. Broen som strekker seg over sprekken i fjellet gjør det mulig for turgåere å krysse bekken, samtidig som den transporterer vann som samler seg i et kar inne i omkledningsrommet. 

Bygget ble tegnet og planlagt av en internasjonal studentgruppe i perioden februar til mai 2017, og kulminerte i en to-ukers byggeperiode hvor studentene sammen med veiledere og byggherre fikk bryne seg på problemstillingene ved å arbeide på en avsidesliggende byggeplass, og utfordringene som dukker opp når en raskt må fatte beslutninger i tilfeller hvor tegninger og virkelighet ikke stemmer over ens. 

Bygget er utført i tre, med slanke rammer som utgjør den bærende konstruksjonen. Broen er i massivtreelementer, produsert av studentene på byggeplassen. Grunneier ønsket med prosjektet å dra nytte av naturomgivelsene og tomtens nærhet til turstier og isklatringsmuligheter, med en bygning som turister og arbeidere ved stølen kan dra nytte av sommer og vinter. 

English Summary
Eldmølla, a sauna

Architecture students at NTNU, 2017

Built by a studio at the architecture school in Trondheim, this sauna belongs to a mountain retreat in Valdres, and spans a small stream. The heated space is at the top, where the experience turns inwards, away from the spectacular surroundings.

Eldmølla
Publisert på nett 30. oktober 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 5 – 2017. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.