Hytte Rones

Hytte Rones

En rasteplass på Rones

Fra hyttas første etasje har man god kontakt med landskapet og fjorden. Hytta ligger i kupert terreng med utsikt utover Beitstadfjorden. Vegetasjonen rundt hytta er i stor grad bevart.

Fra hyttas første etasje har man god kontakt med landskapet og fjorden. Hytta ligger i kupert terreng med utsikt utover Beitstadfjorden. Vegetasjonen rundt hytta er i stor grad bevart.

Hytte Rones
Hytte Rones
Hytte Rones
 
Hytte Rones
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
Hytte Rones
Plan. 1. Entré, 2. Kjøkken, 3. Spiseplass, 4. Plassbygd sofa/sovesofa, 5. Stue, 6. Soverom, 7. Bad, 8. Hems.
 

Plan. 1. Entré, 2. Kjøkken, 3. Spiseplass, 4. Plassbygd sofa/sovesofa, 5. Stue, 6. Soverom, 7. Bad, 8. Hems.

Plan. 1. Entrance, 2. Kitchen, 3. Dining area, 4. Built-in sofa/bed, 5. Living room, 6. Bedroom, 7. Bathroom, 8. Mezzanine.

Hytte Rones
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones
 
Hytte Rones

Den siste uka Sanden+Hodnekvam drev kontor i Trondheim, hang de opp en lapp om at de skulle flytte til Oslo, og inn kom Sebastian fra Frankrike og Arne fra Steinkjer. Arnes familie eide flere hytter der, og nå ville paret ha sin egen. De hadde ingen planer om å få barn, så programmet var enkelt: Et sted å lage mat, et sted å spise, et sted å se på utsikten, et sted å sove, og en peis og et bad. Og litt lagring. 

Tomta var bratt og kupert. På befaring viste de fram en rasteplass de likte. Kunne hytta ligge der? Når nordmenn går på tur, handler det mye om å finne den gode plassen for en pause. Den vurderes etter tre kriterier: fin utsikt, gode solforhold, og le for vær og vind. Disse kriteriene ble med videre i utformingen av hytta. 

For å bevare så mye som mulig av det eksisterende landskapet og vegetasjonen, og holde fotavtrykket lite, fikk hytta to plan. Arkitektene ville få den til å se ut som en enetasjes hytte, så førsteetasje er nedgravd: i sofaen sitter du på nivå med lyngen. Førsteetasjen i betong danner en skjermende vegg mot berget på baksiden og bærer et volum av massivtre som utgjør andreetasjen. For å få hytta til å fremstå som en mer tradisjonell enetasjes hytte, er veggen i andre etasje kledd i takpapp, slik som taket. Takvolumet bæres av betongen i bakkant, og av vindusrammene i forkant, som har kraftige vinduskarmer i samme dybde som betongveggen.

Interiøret er tegnet i bjørkefinér av arkitekten, og er utført av lokale håndverkere.

English Summary
Cabin at Rones, Steinkjer

Architect: Sanden + Hodnekvam

Shortly beforing moving their practice from Trondheim to the Oslo area, Sanden+Hodnekvam were approached by a couple who wanted to build a cabin on a site in the Steinkjer mountains where they would always stop for a break when hiking. The 47 sq.m. cabin is built on the same principles as those we prefer when choosing a resting-place: shelter from the wind, ample sun and beautiful vistas.  

Foto: Jon Arne Berg
Publisert på nett 09. desember 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2019. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.