Norway – Powered by Nature
Norges paviljong på Expo 2010, Shanghai, Kina
Arkitekt:
Helen & Hard AS
“Livskvaliteten i en by påvirkes av nærheten til -naturen i og rundt byen”, står det på den norske paviljongens hjemmeside. Verdensutstillingen i Shanghai har gitt mulighet til å vise hvordan nordmenn tolker hovedtemaet: “Better City, Better Life”.
- Ferdigstilt: 2010
- Adresse: Shanghai, Kina
- Oppdragsgiver: Innovasjon Norge
- Arkitekt: Helen & Hard AS
- Medarbeidere: Medarbeidere: Siv Helene Stangeland, Reinhard Kropf, Moritz Groba, Randi H. Augenstein, Ute Schmidt, Mu Wei og Paco Puga Ortiz Interiør/utstillingsarkitektur: Helen & Hard AS Lokal samarbeidsarkitekt: SHZF Shanghai
- Konsulenter: Sweco (ingeniør) Knippers Helbig (ingeniør for membrantak) Melvær og Lien Ideentreprenør (digitalt innhold og grafisk design)
- Brutto areal: 1525 kvm (første etasje 1275 kvm, andre etasje 250 kvm)
- Fotokreditering: Helen & Hard AS, John E. Kroll, Patrick Wack
- Miljøopplysninger
- Energikilder: Solcellepaneler driver renseanlegg for regnvann, ellers koplet til Expo-områdets el. nett Ventilasjon: hybridmodell med ulike temperatursoner ift. romhøyde, luftventiler er integrert i arkitekturen og en del av utstillingen
- Materialbruk: norsk limtre og kinesisk bambus
- Andre tiltak: Regnvann samles på taket av paviljongen og renses. Renseteknologien er gjort synlig og forståelig for publikum, som inviteres til å drikke kjølig og rent vann fra åpne kraner
Expo 2010 i Shanghai er den første verdensutstillingen som har hatt bærekraftig byutvikling som tema, under mottoet ”Better City – Better Life”. Med en svært omfattende bruk av ressurser i en periode på bare 180 dager, med påfølgende riving av nesten alle paviljongene, kan man imidlertid stille spørsmål ved hvorvidt det er noen konsekvens mellom tema og form. Med dette som utgangspunkt ønsket vi å undersøke mulighetene for et overordnet konsept som kan gjenbrukes på en meningsfull måte etter at utstillingen er over.
Bruk og etterbruk
En annen intensjon var å forene de kommersielle aspektene ved Expo med sosial bærekraft, det vil si en mer langsiktig og mangfoldig bruksmulighet som også kan involvere fremtidige brukere i designprosessen. Den opprinnelige intensjonen var at innhold og utstilling ble utviklet i et samarbeid mellom fremtidige brukere og norske kunnskapsmiljøer. Ønsket om gjenbruk og sosial bærekraft ledet oss til en fleksibel struktur som lett kan deles opp i mindre enheter, demonteres, flyttes og bygges opp igjen på ulike steder i byen. Det arbeides imidlertid fremdeles med ulike muligheter for etterbruk. Tre workshoper om ulike bruks- og transformasjonsmuligheter og -lokalisering er gjennomført på ulike kinesiske universiteter. I tillegg har stor presse-dekning ført til mange interessante ideer og forespørsler om mulig etterbruk.
Paviljongen
Det norske bidraget er ment å vise det mangfoldige, rike og nære forholdet mellom norske bysamfunn og naturen. Dette formidles på to overordnede måter: ved å vise viktigheten av rekreasjonsområder og grønne offentlige rom i tette bystrøk, ved å lage et rom som gir assosiasjoner til en park eller skog, og ved å bruke tre som hovedmateriale sammen med miljøvennlige energiløsninger.
Paviljongen består av 15 prefabrikkerte ”trær”. Disse kan etter Expo stå hver for seg som offentlige installasjoner med ulike bruksmuligheter. Trærne er bygget av norsk limtre og kinesisk bambus og består av fire “røtter”, en stamme og fire greiner. Opprinnelig var hovedkonstruksjonen planlagt i det kinesiske produktet “glubam” (glue laminated bamboo), men på grunn av at produktet ennå ikke er godkjent i Kina fikk vi ikke tillatelse til å bruke det i hovedkonstruksjonen. Greinene, stammen og røttene er forbundet med innslissede stålplater. Enden av greinene er innfestingspunkt for et firepunkts seil, en forspent membrankonstruksjon av teflon. I den sammenkoplede paviljongen er det sveiset inn en linseformet membran mellom firepunktsseilene, som fjernes ved etterbruk av enkelt trær. Ett tre kan fraktes i en container og bygges opp med enkle verktøy i løpet av fem timer.
Utstillingen
På et overordnet plan ønsket vi å veve sammen arkitektur og utstilling på en sanselig og opplevelsesrik måte. Vi ville unngå den typiske splittelsen mellom en blackbox med spektakulær fasade og en innvendig utstilling. Dette ledet oss til ideen om at trærnes “røtter” danner rom for utstillingen og skaper et gjennomgående, sanselig opplevelseslandskap hvor teknologi, filmframvisning, infrastruktur og interaktive installasjoner er integrert.
Den fysiske utformingen av dette landskapet består av utvidelser og utforinger av greinene, stammene og røttene, bygget med cnc-skårne krysslimte bambusplater – såkalte “add-ons”. Mellom to “add-ons”, som hver er montert i liv med utsiden av greinene, ligger all teknisk infrastruktur; sprinklerrør, nedløpsrør, høytalere, sensorer, ventilasjon og lys.
Trærnes røtter er utformet for å gi assosiasjoner til fire karakteristiske norske landskap: kysten, skogen, fjordene og det arktiske landskapet. De romlige trekkene og spesielle egenskapene ved hvert av disse landskapene har dannet grunnlaget for utformingen av interiøret i paviljongen.
Landskapet fortsetter på utsiden som del av fasadene, og får skygge fra et stort takutstikk. De skrå flatene blir flittig brukt av besøkende som hvilested og som sklier for barn. Inngangen er trukket inn, slik at det første treet man møter står utenfor den klimatiserte delen og er eksponert i køarealet. VIP-delen er lagt til andre etasje, over personal- og driftsarealer, med utsikt ut over opplevelseslandskapet. Om kvelden kjøres et eget lyd- og lysshow med projiserte lyseffekter på undersiden av membrantaket, som også er synlig fra utsiden.
Powered by Nature
The Norwegian pavilion at Expo 2010, Shanghai, China
Architects: Helen & Hard AS
The Expo 2010 in Shanghai is the first world exhibition to take sustainability as its main theme. The Norwegian pavilion relates to many of the aspects of this challenge.
The pavilion consists of 15 prefabricated timber “trees”, which make up the structural, infrastructural and experiential frame-work for the building. Each of the “trees” can work independently, and after the Expo they can be dismantled and reerected else-where, for a number of purposes.
Each “tree” consists of a fabric roof, four “branches”, a “trunk” and “roots”. The “root” design emulates the characteristics of four typical Norwegian landscape forms for the main exhibition.